Yo-kokeeseen valmistautuminen

Paluu Hakemistosivulle

Miten alkuun? Mitä pitäisi lukea? Mitä tärppejä tänä vuonna?


Varaa ensimmäiseksi aikaa lukemiseen. Lue joka päivä. Älä siirrä huomiseen. Tee kalenteri itsellesi. Ole oma orjapiiskurisi. Tavoitteellinen tehtävä vaatii itsekuria. Samanlaista kieltäytymistä ja keskittymistä tarvitaan jatkossa, kun valmistaudut pääsykokeisiin ja korkea-asteen tentteihin. Psyykkaa itseäsi: tämä ei jatku ikuisesti. Vaikka kaverit ottaisivatkin lukuloman enemmän loman kuin lukemisen kannalta, aseta omat tavoitteesi ja toimi niiden mukaan. Tulpat korville.

Kannattaa ehdottomasti lukea kaikki psykologian oppikirjat (1-5), vaikka et olisikaan kaikkia kursseja käynyt. Ainereaali laaditaan valtakunnallisen opetussuunnitelman kursseista 1-5. Näiden lisäksi tehtävissä on oppiainerajat ylittäviä tehtäviä. Tästä syystä psykologian syventävät kurssit laajentavat ymmärrystäsi ja luovat linkkejä psykologian ja muiden tieteiden välille.

Hanki saataville useampi psykologian oppikirjasarja (kirjastosta, kavereilta). Lue silmäillen ja vertaillen. Käytä vertailevaan lukemiseen myös verkkolähteitä, joita löydät tämän aineiston linkkien avulla.

Huomaa, miten tärkeää on silmäillä psykologia-silmälasien läpi esimerkiksi biologian (genetiikka, evoluutio, ihmisen biologia), filosofian (erityisesti tiedettä ja tieteellisyyttä käsittelevät osat), terveysopin, maantieteen (väestömaantiede, kulttuurimaantiede), äidinkielen (viestintä ja ilmaisutaito) ja yhteiskuntaopin (sosiaalipolitiikka, erityisesti perhepolitiikka, valta, väestörakenne) kurssikirjoja.

Tärppejä ei ole. Ajankohtaista keskustelua seuraamalla voi toki haja-ammuntana arvioida, mitä nyt kysytään eli mitä ajankohtaista ei mutaman viime vuoden aikana ole kysytty. Tärpit ovat kuitenkin huono tapa valmistautua tutkintoon. Sitä vastoin psykologian teemoja jäsentävä valmistautuminen on suositeltavaa eli ota perusasiat haltuun ja jäsentele niiden avulla useita teemoja, joita löydät tästä aineistosta tai mediaa seuraamalla.


Paluu Hakemistosivulle